De website-beheerder

websitebeheerderAan het einde van de vorige eeuw, ongeveer 1998, ben ik begonnen gebruik te maken van de ruimte die je kreeg bij een Freeler-abonnement. Je kon een homepage maken. Interessant natuurlijk, maar lastiger dan dat je op het eerste gezicht zou zeggen. Je had toen geen CMS-systemen (Content Managment System), hetgeen betekent dat je kennis moest hebben of zien te krijgen van HTML, CSS en noem maar op. Dat betekende dus zelfstudie en gewoon proberen, uploaden en maar zien of het wat geworden was. Al vrij snel kwamen er programmaatjes die het schrijven van een site iets vereenvoudigden. Door een druk op een knop werd een code ingevoerd. Nu, met CMS-systemen als Joomla en Wordpress en vele andere, maak je vrij eenvoudig al een fraaie website. Alleen wanneer je iets bijzonders wilt, dan heb je nog wat uit te zoeken.

Onder de naam De Groller Bok heb ik zelf een aantal websites, maar heb ik ook voor derden sites gemaakt. Daarnaast ben ik reseller, waardoor ik deze sites zelf kan hosten. Dit alles op amateur-basis. Dat wil zeggen, ik declareer de gemaakte kosten, maar verdien er uitdrukkelijk niets mee. Ik zie het als een pure hobby en dan wel een die een beetje uit de hand is gelopen. Toch is het leuk te zien dat de websites goed worden bezocht of dat ze voor een vereniging of instelling informatie verschaft die voor iedereen, maar zeker ook voor leden en bestuursleden heel handig kan zijn.

Kijk eens op www.degrollerbok.nl voor meer informatie.

Nog een hobby

Een website die mij heel veel tijd kost, maar dat heeft te maken met een andere hobby is www.oldgrol.nl. Een website waar je heel veel kunt lezen over de geschiedenis van Grolloo. Een website die nog steeds groeit. Sterker nog, het lijkt wel dat de informatie groeit naarmate er meer informatie op de site aanwezig is.

Wensen

Een eenvoudige website is ook eenvoudig te maken. Maar wanneer je echt functionaliteiten wilt, komt er wel iets meer bij kijken. Maar het kan. Een bezettingsschema van een dorpshuis, alleen in te zien door mensen met een toegangscode, en die wordt gevuld door Google-agenda's. Elke zaal een andere kleur en in een keer een overzicht welke zaal is bezet, met wat en hoe lang. Daarnaast kun je allerlei gegevens toevoegen, zoals gebruik van de kantine of beeld en geluid etc.

Hoe handig is het wanneer de dorpskalender op www.grolloo.com wordt aangepast als je op jouw iPhone een activiteit hebt toegevoegd of gewijzigd. Op de achtergrond synchroniseert dit vanzelf. Heel mooi allemaal, maar het heeft een paar uurtjes (lees dagen) gekost om .e.e.a. goed werkend te krijgen.

Al dit soort dingen lukt uiteindelijk, omdat het een uitdaging is het voor elkaar te krijgen. Aan een web-shop heb ik mij nog niet gewaagd. Het ontwikkelen hiervan is misschien niet eens lastig, maar je hebt dan wel met geldzaken te doen. Het gaat wel erg commercieel worden en dat gaat net iets te ver voor een hobby. Voor dit soort zaken verwijs ik graag naar de professional.

Problemen

Tot nu toe alleen maar leuk. Anders wordt het wanneer je websites gehackt worden. Je wordt van de server geknald, kunt geen mails meer versturen, maar ook diegene waarvoor je een website in de lucht houdt kan niets meer. Erg lastig voor een bedrijf. Je leert er wel van. Vaker een back-up maken, moeilijker wachtwoorden, betere virusscanners etc. installeren, wachtwoorden vernieuwen en niet te vergeten tijdig updates toepassen. Opeens verstuur je een 5000 mailtjes, omdat een aantal van jouw mailadressen zijn gehackt en worden gebruikt om spammails te versturen. Twee dagen werk en alles is weer in orde, maar wat bezielt deze mensen.

Leuk

Iedereen wil graag dingen doen die hij of zij leuk vindt. Voor mij is dit ook heel belangrijk, zeker wanneer je het in je schaarse vrije tijd wilt doen. Ik vind het dus leuk, anders deed ik het niet.